Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Het Planbord wordt gestart vanuit TMS menu ‘4.1 Planning’ en bestaat uit verschillende schermen welke in basis dezelfde werkwijze hebben. Deze standaard werking wordt hieronder verder uitgelegd. Wanneer een scherm specifieke werking heeft dan wordt deze in het betreffende hoofdstuk verder uitgelegd.

...

  • Transplan: Standaard. Selecteren toont het lint voor het openen van de schermen binnen Transplan die nodig zijn voor het dagelijkse gebruik. Zie verder ~ Transplan.

  • Beheer: Standaard. Selecteren toont het lint voor het beheer van diverse onderdelen van Transplan. Alleen beschikbaar indien hiervoor de juiste rechten zijn toegewezen. Zie verder beheer Beheer (planbord) en 2. Statische data.

  • Facturatie: Standaard. Selecteren toont het lint voor het afronden en factureren van orders en ritten. Alleen beschikbaar indien hiervoor de juiste rechten zijn toegewezen. Zie verder facturatie en facturatie-TMS Facturatie.

  • Order lijst: Selecteren opent het lint voor de orderlijst. Zie verder ~ Orders.

  • Order: Selecteren opent het lint voor nieuwe orders. Zie verder ~ Aanmaken nieuwe order.

  • Berichten: Selecteren open het lint voor berichten. Zie verder berichten ~ * Berichten.

  • Statische data: Selecteren opent het lint voor statische data. Zie verder statische Statische data (planbord).

  • Resultaten import(s): Selecteren opent het lint voor resultaten import(s). Zie verder resultaten import(s) * Import/ export.

  • Planning: Selecteren opent het lint voor de lijst en/ of strokenplanning. Zie verder lijstplanning Lijstplanning en strokenplanning Strokenplanning.

  • Uitgecharterde trajecten: Selecteren opent het lint voor uitgecharterde trajecten. Zie verder uitgecharterde Uitgecharterde trajecten en OE Order exchange.

  • Resourceplanning: Selecteren opent het lint voor de resourceplanning. Zie verder resourceplanning Resources.

  • Selfbilling facturen: Selecteren opent het lint voor de Selfbilling facturen. Zie verder Selfbilling facturen /wiki/spaces/TRAN/pages/1486258187.

  • Selfbiling: Selecteren opent het lint voor de Selfbilling. Zie verder Selfbilling /wiki/spaces/TRAN/pages/1486258187.

  • Afwijkingen: Selecteren opent het lint voor de afwijkingen. Zie verder Afwijkingen.

  • Statische data: Selecteren opent het lint voor de statische data. Zie verder statische data.

  • Resultaten imports: Selecteren opent het lint voor de resultaten imports. Zie verder resultaten imports.

  • AfrondenKwaliteit.

  • Pro forma: Selecteren opent het lint voor de afronden. Zie verder afronden Pro forma.

  • Facturen: Selecteren opent het lint voor de facturen. Zie verder facturen Facturen.

Lint

Elk onderdeel heeft een lint. Het lint is opgedeeld in categorieën met binnen de categorieën knoppen. Het lint bij standaard onderdelen bevat knoppen voor het starten van geactiveerde onderdelen. Het lint bij geactiveerde onderdelen bevat filters en knoppen voor scherm specifieke acties.

...

Filters komen alleen voor in geactiveerde onderdelen. De filters ondersteunen de gebruikers bij het selecteren van informatie sets. Hiermee kan het gewenste overzicht worden behouden.

...

Rechten

Een gebruiker heeft rechten op 1 of meer bedrijven en/ of planafdelingen. Zie verder 1.1 Gebruikersbeheer.
Met het filter ‘Planafdeling’ kan de gebruiker 1 of meerder planafdelingen selecteren. Na selectie wordt alleen de informatie van de geselecteerde planafdelingen getoond.

...

Checkbox/ aankruisvakje komen voor in lijsten, invoerschermen en mutatie schermen. Deze hebben 3 statussen:

...

Leeg / onbekend - dit is de standaard voor invoerschermen en mutatieschermen.Image Removed

...

Geselecteerd/ actief - alleen na een bewuste actie van de gebruiker of vanuit een import etc.Image Removed

...

Niet geselecteerd - dit is de standaard in lijsten.

...

Tabbladen (documents)

Tabbladen (documents) zijn de (hoofd-)schermen waarin de dagelijkse werkzaamheden plaatsvinden. Per Transplan onderdeel is 1 tabblad (document) beschikbaar. Deze tabbladen zijn direct onder het lint zichtbaar. Elk tabblad (document) heeft een eigen menu en lint onderdeel.
Let op: Transplan gebruikt op meerdere plaatsen tabbladen, dit onderdeel gaat over de (hoofd-) schermen. 'Documents' wijst hier op de technische naam van het onderdeel. Het gaat hier niet om documenten zoals bijlagen.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Het is mogelijk twee dezelfde tabbladen (documents) tegelijk open te hebben. om verwarring te voorkomen wordt dit afgeraden. Wanneer een scherm weer nodig is kan op het gewenste tabblad worden geklikt.
Binnen de tabbladen (documents) kunnen verschillende elementen worden gebruikt. Welke dit zijn is per tabblad (document) verschillend.

...

Transplan maakt veelvuldig gebruik van lijsten om de gewenste informatie te tonen. Lijsten zijn flexibel in te richten en ondersteunen veel ad-hoc weergave wijzigingen.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Een lijst bestaat uit verschillende onderdelen:

...

Klik met de rechter muisknop op een willekeurige kolomkop om het contextmenu voor de lijst te openen. Zie verder hieronder.
Let op: Dit betreft een generiek contextmenu voor lijsten. Elke lijst heeft daarnaast een inhoudsgebonden contextmenu. Deze wordt verder per onderdeel toegelicht.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Kolom verplaatsen

Klik op een kolomkop en houd de muisknop ingedrukt. Versleep de kolomkop naar de gewenste plek en laat de muisknop los.

...

Open het contextmenu. Selecteer de optie 'veldkiezer. Er volgt een pop-up met alle kolommen die naast de reeds gekozen kolommen beschikbaar zijn.
Sleep de gewenste kolom naar de gewenste plek.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Sortering

Klik op de kolomkop om de lijst op volgorde te sorteren. Er verschijnt een pijltje omhoog of omlaag waarmee wordt aangegeven of de sortering op- of aflopend is. Sorteren op meerder kolommen kan door de SHIFT-toets ingedrukt te houden en op een volgende kolomkop te klikken.
Of selecteer de optie ‘sorteer oplopend’ of ‘sorteer aflopend’ in het contextmenu.

...

Onder elke kolomkop is een zoekveld beschikbaar. Transplan zoekt direct alle regels waar de ingevoerde waard in staat. Standaard wordt gezocht met ‘Begint met’. Als gezocht moet worden op ‘bevat’ dan wordt een '%' voor de term gezet, zie het voorbeeld hieronder. Door het zoekveld leeg te maken wordt de filtering verwijderd.
Snel zoeken kan in meerdere kolommen tegelijk worden gebruikt.

...

gebruikt.

Status
titleOnbekende bijlage

Uitgebreid zoeken

Wanneer er op een of meerder kolommen een filter van toepassing is dan worden deze weergegeven rechtsonder de lijst.
Let op: Bij het gebruik van uitgebreid zoeken is kennis van het opstellen van query's een pré. Hieronder wordt de basis werking uitgelegd.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Er zijn 4 acties mogelijk:

  • X (knop): Verwijderd alle filters.

  • Vinkbox: Zet het filter tijdelijk uit.

  • Dropdown (knop): Opent de optie eerder gebruikte (laatste 7) zoekopdrachten te selecteren.

  • Bewerken filter (knop): Deze staat uiterst rechts onder de lijst en opent de optie voor uitgebreid zoeken.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Alle tekst en onderdelen zijn aanklikbaar en geven een vervolgactie.

...

Door een kolomkop te slepen naar het veld voor groeperen wordt de lijst voorzien van groepen.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Het is mogelijk meer lagen voor groepering toe te voegen

...

Status
titleOnbekende bijlage

Elke groep is herkenbaar aan de vetgedrukte groepstitel. Deze bestaat uit de kolomnaam en de waarde die de groep bestaat. Door op de '>' in het het begin van de groepstitel te klikken worden alle regels in de groep getoond en visa versa.

...

Voorwaardelijke opmaak wordt gestart vanuit het context menu voor lijsten. Het heeft 3 opties

...

Status
titleOnbekende bijlage

Voorwaardelijke opmaak heeft afhankelijk van de kolom meerdere opties. Kolommen met numerieke waarden hebben meer opties dan de overige kolommen. Hieronder worden de meest gebruikte opties toegelicht:

...

Deze optie is gekoppeld aan de kolomkop waarin het contextmenu is gestart. Er wordt een submenu getoond waarin een voorwaarde kan worden geselecteerd.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Na selectie wordt een pop-up getoond voor het bepalen van de voorwaarde.

...

Status
titleOnbekende bijlage

De pop-ip naam geeft aan welke voorwaarde er van toepassing is. In het invoerveld(en) wordt de controle waarde ingevoerd. In het ‘met’ veld wordt de verwachte opmaak getoond als de waarde voldoet aan de voorwaarde. Dit is een vooropgezette lijst met mogelijkheden. Met de vinkbox ‘Opmaak toepassen voor de gehele regel’ wordt bepaald of de opmaak de hele regel aanpast of alleen de cellen in de geselecteerde kolom.
In het gegeven voorbeeld worden alle cellen in de kolom ‘omzet’ groen met groene tekst wanneer de omzet groter is dan 0 met als resultaat:

...

Status
titleOnbekende bijlage

Manage Rules:

Deze optie is in eerste instantie gekoppeld aan de kolomkop waarin het contextmenu is gestart, maar in tegenstelling tot de optie 'Highlight Cell Rules kan dit worden aangepast. Er wordt een pop-up getoond met daarin de bestaande opmaakregels.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Conditional Formatting Rules Manager bestaat uit 1 veld, 8 knoppen en 1 tabel.

...

Er zijn verschillende opties voor het maken van een voorwaardelijke opmaak. Hieronder wordt de meest gebruikte optie uitgelegd. Dit is ‘Use a formula to determine wich cells to format’. De werking van deze optie lijkt sterk op de filtering zoals hierboven omschreven.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Alle tekst en onderdelen zijn aanklikbaar en geven een vervolgactie.

...

De tweede opmaakregel is van toepassing op de hele regel. Beide opmaakregels zijn gebaseerd op de waarde in de kolom ‘omzet’.
De bovenste regel is donkergroen omdat de omzet groter is dan € 100,00. De cel in de kolom ‘omzet’ blijft lichtgroen. De tweede regel heeft geen omzet en blijft daarom blanco. De derde regel heeft wel omzet maar deze is kleiner dan € 100,00 waardoor alleen de cel in de kolom ‘omzet’ lichtgroen wordt.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Bewerken informatie

In enkele gevallen is het mogelijk om de informatie rechtstreeks in een lijst aan te passen. Dit is beperkt zodat het risico op ‘per ongelijk’ aanpassen te voorkomen. Daarnaast wordt voor bepaalde kolommen de mogelijkheid geboden de waarde uit de cel te kopiëren. Per lijst wordt aangegeven op welke kolommen dit van toepassing is.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Lijstgebonden context menu

...

In een tabblad (document) kunnen informatie schermen of panelen voorkomen. Afhankelijk van de inrichting kunnen deze ook uit tabbladen bestaan. Voorbeelden hiervan zijn de resource en order panelen in de lijst- en stroken planning. Of de detail informatie in de orderlijst. De informatie schermen en panelen ondersteunen de gebruiker bij de dagelijkse werkzaamheden. Dit wordt verder per detail uitgelegd.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Indelen

Het is mogelijk de schermindeling, voornamelijk binnen een tabblad (document), aan te passen. Klik op het tabblad of de titel van een paneel en hou de muisknop vast terwijl het onderdeel wordt versleept. Transplan toont welke plekken beschikbaar zijn. Het is mogelijk een onderdeel op een extra computerscherm te plaatsen. Hou er rekening mee dat een paneel altijd bij het tabblad (document) hoort waardoor wisselen van tabblad (document) ook het bijbehorende paneel (tijdelijk) zal sluiten.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Elk element binnen een tabblad (document) kan in formaat worden aangepast. Klik op de lijn tussen de elementen en hou de muisknop vast. Versleep de lijn naar de gewenste positie.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Actieknoppen

Panelen hebben in enkele gevallen eigen actie knoppen. Deze lijken op de knoppen in het lint en zijn paneel specifiek. Dit wordt verder per paneel uitgelegd.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Profielen

Hierboven is uitgelegd hoe Transplan kan worden ingericht. Deze inrichting is per gebruiker. Om de gebruikers te ondersteunen dezelfde inrichting te gebruiken, maar ook om aanpassingen te proberen of verschillende inrichtingen te ondersteunen maakt Transplan gebruik van Profielen. Een profiel bevat de volledige inrichting van elk tabblad (document). Transplan slaat de laatste inrichting automatisch op bij correct afsluiten. Dit wordt opgeslagen in een tijdelijk en persoonlijk profiel. Wanneer een gebruiker Transplan weer opstart, dan is de inrichting gelijk aan de inrichting op het moment van afsluiten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een profiel op te slaan voor alle gebruikers en deze te laden.
In het lint van menu ‘Transplan’ staat de knop ‘Instellingen’ in de categorie ‘Profiel’.

...

Status
titleOnbekende bijlage

De knop opent de pop-up voor profielen. Hierin staan alle opgeslagen profielen van alle gebruikers. Het advies is alle gebruikers met hetzelfde profiel te laten werken.

...

Status
titleOnbekende bijlage

Profielbeheer bestaat uit 1 lijst, 1 veld en 4 knoppen.

...