Prijslijsten

De prijslijsten worden toegepast om aanvullende zaken aan facturen toe te kunnen voegen van afgeronde opdrachten, zoals naast de uitgevoerde werkzaamheden ook een accu of bandenset aan de klant verkocht. Onderdelen van de prijslijsten moeten handmatig aan de behandeling worden toegevoegd. Een andere belangrijke reden waarom de prijslijsten worden gebruikt is het toevoegen van tarieven die niet automatisch kunnen worden toegevoegd via "Tarievenlijsten". Een voorbeeld van een ingesteld prijslijst tarief, welke niet automatisch kan worden toegevoegd aan een factuur, is: Pechhulp geslaagd bij een lege accu. Dit moet via een prijslijst, omdat anders bij elke geslaagde pechhulp, ongeacht de oorzaak, het tarief voor een lege accu in rekening wordt gebracht.  

Via de volgende knop kunnen de prijslijsten worden geopend: 

Onderstaand een overzicht van de verschillende prijslijsten, waarin kan worden gezien dat de lijst "Algemeen" is ingesteld als standaard*: 

*Er moet een prijslijst als standaard zijn ingesteld, omdat er anders foutmeldingen ontstaan. Het instellen van een prijslijst als standaard kan door de prijslijst te openen en vervolgens op de volgende optie te drukken: 

Als een prijslijst is opgeslagen, kan deze aan relaties worden gekoppeld via de relatiekaart (relatie-instellingen) onder het tabje "Financieel". Dit zorgt ervoor dat wanneer een handmatig tarief voor de relatie wordt aangemaakt, dit prioriteit neemt over de standaard-prijslijst.

Als er voor een relatie geen prijslijst is ingesteld, zal de standaard prijslijst worden toegepast. 

Hierdoor is het aangeraden om de niet klantspecifieke prijstarieven op te nemen in de algemene lijst, aangezien deze wordt toegepast voor klanten zonder een gekoppelde prijslijst en voorkomt dat tarieven handmatig moeten worden ingesteld. Bij het toevoegen van een tarief uit de prijslijst zijn er namelijk twee opties. Kiezen voor tarieven uit de standaard/gekoppelde lijst of het tarief handmatig aan te maken. Het bespaart dus veel tijd om tarieven voor banden, accu's etc die niet klantspecifiek zijn op te nemen in de algemene prijslijst.

Net zoals bij de instellingen voor de "Tarievenlijsten", kunnen de prijslijsten ook erg uitgebreid worden, door de vele verschillende soorten scenario's en alarmcentrales. Onderstaand wat informatie over het instellen van de prijslijsten, in een fictief voorbeeld: 
•De alarmcentrale waarvoor de instelling wordt gemaakt is Alarmcentrale 1 (AC1)
•tt1, tt2 en tt3 zijn apart toegevoegd voor de drie verschillende soorten tarieftijden (overdag-, avond- en nachttarief) 
•De referentie is gebruikt om de beschrijving af te korten (zoals AC1EM1 = Alarmcentrale 1, Extra man, tarieftijd 1)